Kvásková, tvarohovo-citrónová bábovka

23. března 2013 v 12:27
Páni .. to je Vám vůně .. zrovna jsem vyndala z trouby bábovku. Ale ne s prdopeč nebo droždím, ale kváskovou.
Já vím, že pečení s kváskem je tak trošku experiment, protože nemáme vždy stejný výsledek .. jednou vyběhne víc, jindy míň, ale možná právě proto mě tak pečení s ním baví.. A co víc, necítím z těsta chuť droždí ;-)
Tento recept daly do skupiny na fb Pečempecem Janka Pospíšilová a Erika Matvieková a já ho kopíruju tak, jak tam je. Nebojte se ho zkusit, je opravdu skvělý. Já jsem dala jen míň citrónové šťávy, aby nebyla bábovka příliš kyselá, ale vše záleží na Vašich chuťových pohárcích ;-)

Těsto míchám od oka, takže zhruba: asi 300 g pšeničného kvásku připraveného den předem ( překrmeno předem z lžičky žitného postupně - celkem kolem 150g mouky a 150ml vody plus mínus ). V míse rozšlehat 3 vajíčka s 200g cukru, jeden vanilkový cukr, následně přidám jeden měkký tvaroh ( možno i zakysaná smetana ) a rozpuštěné a vychladlé máslo asi 200g, strouhanou kůru z jednoho celého citronu a ještě šťávu z jednoho celého citronu ( středně velkého, šťávu přidejte až nakonec po všech ingrediencích i kvásku, ale než přidáte šťávu, těsto ochutnejte, protože pokud je už sám kvásek dost navinulý, mohla by být výsledná chuť bábovky kyselejší, takže případně dejte míň nebo dokonce jen tu kůru a šťávu ne ) a špetka soli. Přimíchám kvásek a asi kolem 250g hrubé pšeničné mouky. Nakonec do směsi zamíchám ještě rozinky naložené v rumu a sušené brusinky. Těsto by nemělo být ani moc řídké ani moc tuhé ( tekutost je závislá na množství másla, citronové šťávy, velikosti vajec a hustoty tvarohu ), takže moukou si to regulujete do potřebné hustoty, já mívám spíš řidší těsto než tužší, aby byla bábovka nadýchanější ( ale zase nesmí být moc, jinak vám rozinky propadnou na dno těsta ). Vše vymíchat a dát do vymazané vysypané formy a nechat asi 3 hodinky kynout. Pekla jsem na 200 stupňů asi 45 minut (ale záleží opět, jak vám trouba peče, já zkouším ke konci špejlí, jestli ještě vevnitř lepí nebo ne ). Krájet až úplně vystydlé, jinak se vám těšto zdrcne!! Přeju dobrou chuť :)
P.S. Je to porce do větší formy, takže pozor, abyste formu před kynutím neměli víc jak přes polovinu těstem plnou, jinak by vám mohla z formy utéct :))

A tady vkládám svou prvotinu .. ještě nepocukrovanou a horkou bábovku. I s maličkýma, které ponesu ke kamarádce, abychom si daly ke kafču ;-)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama